‘Ik zeg je eerlijk: het maakt me boos, dit onrecht in zijn puurste vorm’

Vorige week was ik op uitnodiging van SDOK in zuidelijk India. Samen met nog 4 reisgenoten ontmoetten we daar christenen, een minderheidsgroep die in India steeds vaker te maken heeft met mentaal en fysiek geweld, bedreiging, sociale uitsluiting, verwoesting van hun kerken en helaas zelfs moord. In Nederland willen we het verhaal van de zwaar belaagde Indiase christelijke gemeenschap doorvertellen, onder andere in de media. Groot Nieuws Radio zendt 3 radiocolumns uit die ik in India schreef, vanochtend over hoe het onrecht mij boos maakt. Lees de column ook hieronder.

Bijna direct valt mijn oog op Rukdei, een meisje om te zien nog, jeugdpuistjes en met een klein kind aan de borst.

‘De verdrietige ogen van Rukdei zijn eigenlijk met geen pen te beschrijven. Ik kan het in ieder geval niet, terwijl schrijven toch mijn vak is. Soms kún je iets niet beschrijven maar moet je het simpelweg zíen, zoals de ogen van Rukdei.

Ik ontmoet deze 22-jarige weduwe – want dat is zij, een weduwe – in een sobere, rommelige ruimte van een kerk in India. Ik ben er samen met drie andere christenen uit Nederland, en Richard Groenenboom van SDOK. Als we binnenkomen zitten Rukdei en nog zo’n twintig mensen – pastors, vrouwen die getrouwd zijn met een pastor en een paar predikantsweduwen – rustig op ons te wachten. Bijna direct valt mijn oog op Rukdei, een meisje om te zien nog, jeugdpuistjes en met een klein kind aan de borst. Als ik even later met haar aan tafel zit, vertelt ze haar verhaal en begrijp ik de intens verdrietige ogen.

Rukdei’s verhaal is het verhaal van onrecht zonder genoegdoening. En haar verhaal is slechts één van de vele in deze categorie in India, het land waar afgelopen paar jaar christenen steeds intensiever om hun geloof vervolgd worden. Wie, zoals wij doen, een paar dagen rondtrekt en christenen in dit land spreekt, ontdekt dat al hun verhalen ook dit gemeen hebben: hun geloof in de Drie-enige God was voor anderen reden om hen meedogenloos, keihard en vaak gruwelijk te grazen te nemen. Met regelmatig een dodelijke afloop.

Misschien, bedenk ik me in India, maakt het mij wel voor het eerst boos.

Ik zeg je eerlijk: het maakt me boos, dit onrecht in zijn puurste vorm. Misschien, bedenk ik me in India, maakt het mij wel voor het eerst boos. Terwijl ik de verhalen van – zoals we het dan noemen – ‘onze vervolgde broeders en zusters’ al jaren volg en lees. Maar niet eerder dan nu besef ik dat iedere aanval tegen elke christen, in India en andere landen, een grove misdaad is, waarbij de daders echter vrijwel altijd ongestraft blijven.

Zo ook de daders die Rukdei’s echtgenoot Sahade, een predikant, begin dit jaar met 25 steken in zijn rug om het leven brachten. Ze gingen als gezinnetje naar een bruiloftsdienst. Al vaker was Sahade door Hindoes uit het dorp waar zijn kerk stond gewaarschuwd dat hij moest stoppen met spreken over Jezus. Het dorp moest een Hindoe-dorp blijven. Ging hij toch door, zo waarschuwden ze, dat zou dat zijn dood zijn.

Het werd zijn dood, afgelopen 25 mei – een gruwelijke dood. Zijn vrouw Rukdei zag alles gebeuren, vertelt ze terwijl ze haar tranen afdroogt met haar sluier. En de daders? Die lopen vrij rond, onvoorstelbaar maar waar – dat bedoel ik: onrecht zonder genoegdoening.

Maar voor nu richt ik de schijnwerpers toch vooral op dat kwade, intens gemene onrecht dat gelovigen vaak ongezien moeten ondergaan.

Gelukkig is hiermee nog niet alles verteld en heeft eigenlijk ieder verhaal dat we daar in die kale zaal van onze Indiase broers en zussen horen een verrassend vervolg. Eén waarin geloof en vergeving royaal aan bod komen en de genoegdoening aan God gelaten wordt. Dat zal in de verhalen die we delen over deze reis nog vaak te horen zijn. Maar voor nu richt ik de schijnwerpers toch vooral op dat kwade, intens gemene onrecht dat gelovigen vaak ongezien moeten ondergaan. Die verdrietige ogen van Rukdei roepen mij op om dit niet gewoon te vinden, maar er verontwaardigd over te zijn en te bidden: ‘Heer, ontferm U over Rukdei en al die anderen’.

Lees en beluister de eerste radiocolumn ook.

Reageer vooral op dit blog!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: