Column: ‘Idealisten in de kerk en het risico op verloren idealen’

Binnenkort verschijnt onderstaande column in het kerkelijk magazine OnderWeg. Reacties zijn van harte welkom!

De kerk zit vol idealisten, concludeerde ik laatst na het lezen van een mailtje. Dat had ik al veel eerder kunnen weten maar zo kan het gaan: dat een paar simpele zinnen je aan het denken zetten en het kwartje valt.

‘Ik ben nu eenmaal zo’n idealist die niet graag ziet dat er broeders en zusters vertrekken uit de gemeente’, schreef een jonge vrouw mij. ‘We zijn toch verbonden aan elkaar, net een groot gezin!’ Het waren welgemeende woorden aan ons adres op een moment dat we op het punt staan onze kerkelijke gemeente te verlaten.

Ook anderen kwamen los en vertelden over hun bezieling om liturgische vernieuwing op de agenda te krijgen. Over hun drive om door activiteiten de onderlinge band te versterken, hun overtuiging dat een doordachte visie op de toekomst nodig is of juist over hun opinie dat in de kerk ‘niets anders dan het Woord mag spreken’. Stuk voor stuk idealen.

Juíst de kerk heeft idealisten nodig en wordt daarin op haar wenken bediend: ze zijn er bij bosjes.

Mensen met idealen geven het leven dynamiek, geloof ik. Bij hen heeft water geen kans om stil te staan en te gaan stinken. Dus juíst de kerk heeft idealisten nodig en wordt daarin op haar wenken bediend: ze zijn er bij bosjes. Vol overtuiging gaan ze voor kerkelijke eenheid, samenspreking of isolement. Ze geloven in vernieuwing, verjonging of behoud van hoe het altijd was. Ze zetten zich met hart en ziel in voor de missionaire, duurzame, diaconale, linkse, conservatieve of roze kerk. Een kerk zonder of juist mét dans en drama, zonder of juist mét een vrouw op de kansel, zonder of juist mét één gereformeerde theologische universiteit.

Juist het gesprek tussen kerkelijke idealisten met verschillende visies heeft te vaak een hoge zuurgraad.

De kerk telt een potpourri van bezielde idealisten met heel verschillende dromen en doelen. Gelukkig maar. Toch blijft er één vraag in mijn hoofd tollen: waar blijft in het kielzog het rendement ervan? Wat levert onze geestdrift de kerk op? Juist het gesprek tussen kerkelijke idealisten met verschillende visies heeft te vaak een hoge zuurgraad. En het risico dat idealisme verwordt tot een verbeten wedstrijd met alleen maar verliezers is groot.

Hoe voorkomen we in de kerk dat verdeeldheid leidt tot verloren idealen? Is bij iemand dat kwartje al gevallen?

3 gedachten over “Column: ‘Idealisten in de kerk en het risico op verloren idealen’

 1. Dag Esther,

  Herkenbaar, dit dilemma. Ook zelf worstel ik al een jaar of wat met dit probleem. En tot nu toe kom ik steeds weer bij hetzelfde uit: dat ik de oplossing niet weet, en dat de enige oplossing die ik kan bedenken, neerkomt op wat wel ‘hokjesdenken’ wordt genoemd.
  Iemand als Tim Keller waardeert dat juist; volgens hem zijn de ‘hokjes’ onvermijdelijk, en gegeven met kerk-zijn.
  Tja. Ook ik ben wel benieuwd of er zich iemand meldt die wél het kwartje van de grond kan oprapen zonder in ‘hokjesdenken’ te vervallen :-).

 2. Idealisten zijn vaak solistische modellisten:
  Wat ze bedenken en beogen heeft vaak onvoldoende basis/steun in de gemeente.
  Ze beginnen dan ook verkeerd, nl met oplossingen voor problemen of met antwoorden op uitdagingen die onvoldoende vooraf zijn ingeweekt/voor gevormd/gecorrigeerd/aangevuld of verwijderd door het grondvlak, dat tevens hun belangrijkste werkkapitaal is: de gemeente. Daardoor krijgt realisering al gauw een machtselement in zich, en ligt frustratie aan beide kanten op de loer.

 3. Een christen volgt Jezus na. Een idealist volgt zijn droombeeld na.

  Die twee strijden nogal eens, ook in jezelf. Zolang de eerste maar wint, heb ik hoop voor de kerk.

  Zodra het meer over de idealen gaat, dan over Jezus volgen, krijg je snel “hete hoofden en koude harten”.

Reageer vooral op dit blog!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: