Verdwenen fierheid en sombere cijfers

Uit het vandaag verschenen Jaarboek 2016 van de Christelijke Gereformeerde Kerken blijkt dat een groot aantal leden (826 in totaal) vorig jaar dit kerkgenootschap verlaten heeft. ‘Alarmerende cijfers’, zo omschrijft Jaarboek-redacteur ds. Hero Velema ze in het Jaarboek. Volgens hem zijn de uitstroomcijfers niet veel vaker zo hoog geweest.

In mijn column die volgende week in het kerkelijk magazine OnderWeg verschijnt, haak ik in op de nog niet eerder gepubliceerde cijfers. ‘Gaan we kerkbreed inzien – met de alarmerende uitstroomcijfers van 2016 vers in het geheugen – dat niet in verdeeldheid en isolement maar in verbinding de kracht zit?’ De column vind je hieronder, de nieuwste Jaarboek-cijfers onderaan.

In mijn jeugdjaren heette de plaatselijke Christelijke Gereformeerde Kerk in het dorp Huizen wat laatdunkend ‘het kleine kerkje’. Wij gingen naar dat kerkje en niet naar één van de vijf grote gereformeerde-bondsgemeenten in het dorp.

In het Huizen van de jaren ’80 was de scheiding tussen hervormden en christelijk-gereformeerden overduidelijk en dat vormde ons gezin. Liefde voor onze kerk, ook in haar grotere verband, kreeg ik met de paplepel ingegoten. ‘Christelijk-gereformeerd in hart en nieren’, was een geuzentitel. Wij waren dan wel slechts een kleine kudde afgescheidenen in het door hervormden gedomineerde dorp maar voelden ons krachtig in het isolement.

Kunnen wij ons eigenlijk nog wel enige vorm van kerkelijk isolement veroorloven?

Die fierheid van toen heb ik nog jarenlang in mij gedragen maar is inmiddels grotendeels verdwenen. Waar ik lang bleef geloven in het gewicht van een kerkgenootschap dat manhaftig staat voor principiële keuzes op basis van Schrift, belijdenis en kerkorde, verdreef afgelopen jaren vooral deze vraag dat geloof: kunnen wij ons eigenlijk nog wel enige vorm van kerkelijk isolement veroorloven?

Kunnen we het ons als christelijk-gereformeerden veroorloven het nauwer samenwerken met de Protestantse Kerk in Nederland on hold te zetten en de samenwerking met vier andere gereformeerde kerken alleen op eigen voorwaarden te blijven voortzetten? Kunnen we het ons veroorloven mogelijk spelbreker te zijn binnen de formatie van een Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU)? Kunnen we het ons veroorloven om – zoals nog te vaak gebeurt – op plaatselijk niveau niet eens het gesprek aan te gaan met andere gereformeerde kerken?

Een recordaantal leden verliet in 2016 de Christelijke Gereformeerde Kerken met onbekende bestemming, ze zeiden de kerk vaarwel

De allernieuwste ledencijfers van mijn kerkgenootschap sturen een antwoord wat mij betreft in een duidelijke richting. Een bijna recordaantal leden (ruim 820) verliet in 2016 de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) met onbekende bestemming, ze zeiden de kerk vaarwel. Ook de uitstroom naar andere kerkgenootschappen was omvangrijk, terwijl al langer een zorgelijk hoog aantal jongeren de CGK verlaat.

En nu? Zal een intern verdeelde kerk toch de reden zijn dat de CGK niet meegaat in een GTU? Kiest de CGK op landelijk niveau toch vooral voor het cordon sanitaire. Of gaan we kerkbreed inzien – met de alarmerende uitstroomcijfers van 2016 vers in het geheugen – dat niet in verdeeldheid en isolement maar in verbinding de kracht zit? Ik hoop het. Het zou de toekomstige ledentabellen weleens een beetje minder somber kunnen maken.

Kerkverlating belangrijkste oorzaak van krimp ledenaantallen CGK

Per 1 januari 2017 hadden de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) in totaal 72.562 leden, 415 leden minder dan per 1 januari 2016. ‘De krimp is hoofdzakelijk te wijten aan de kerkverlating: in totaal gaan 826 leden naar geen kerk’, schrijft Jaarboek-redacteur ds. Hero Velema. 1363 leden (belijdende en doopleden) vertrokken in 2016 naar andere kerken. Er kwamen vanuit andere kerken 1293 over naar de CGK. 118 buitenkerkelijken sloten zich in 2016 bij de CGK aan (in 2015 waren dit er 79), van wie 73 de doop (als kind of volwassene) ontvingen.

Reageer vooral op dit blog!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: